Dr Şermin Erkan

Yeterli D Vitamini seviyesinin hem grip hem de Covid-19 enfeksiyonu görülme sıklığını ve ölüm riskini azaltabildiğini biliyor muydunuz?

2 nisan 2020’de çok yeni bir derleme yayınlandı.
Ve yayında sevindirici olan şu ki yeterli D Vitamini seviyesi sayesinde (yayına göre 40-60 ng/ml arası) hem mevsimsel gripten ve COVID-19 enfeksiyonundan korunup hem de bunlara bağlı oluşabilecek ölümleri riskini azaltabilirsiniz.
D vitamini bunu 3 mekanizma ile gerçekleştiriyor.
1-fiziksel bariyer oluşturarak (D vit hücreler arası sıkı bağlantıları korur ve eğer aralarda hasarlanma, boşluk varsa onları yapıştırır.)
2-hücresel doğal bağışıklık arttırır. (D vitamini, bu görevini Cathelicidinler aracılığı ile yapar. Gram-pozitif ve Gram-negatif bakteriler, zarflı ve zarfsız virüsler ve mantarlar dahil olmak üzere bir mikrop spektrumuna karşı doğrudan antimikrobiyal aktivite sergiler.)
3-Uyarılabilen bağışıklık arttırır. ( D vitamini, enflamasyon öncüsü olan Th1 sitokinlerinin üretimini azaltır ve anti-enflamatuar sitokinlerin makrofajlar tarafından salınımı arttırır. Yani D vitamini, bağışıklık için iyi bir modülatördür)
D vitamini takviyesi ayrıca antioksidasyon (glutatyon redüktaz ve glutamat-sistein ligaz değiştirici alt birimi) ile ilgili genlere etki ederek glutatyon üretimi arttırır bu da askorbik asit (C vitamini) kullanımını kolaylaştırır bu sayede antimikrobiyal aktivite artar COVID-19’u önlemek ve tedavide bize çok yönlü fayda sağlamaktadır.
Connecticut’ta 2009-2010 sonbahar ve kış aylarında 198 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan gözlemsel bir çalışma, serum 25 (OH) D konsantrasyonu ile akut solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) arasındaki ilişkiyi incelemiş. 25 (OH) D> 38 ng / mL olanlarda % 17’sinde D vit <38 ng / mL olanların% 45’i de ASYE görülmüş.
COVID-19 enfeksiyonunun pro-inflamatuar sitokinlerin, C-reaktif proteinin, artan pnömoni, sepsis, akut solunum sıkıntısı sendromu ve kalp yetmezliği riskinin artması ile ilişkili olduğu artık bilinmektedir..
COVID-19 salgını sırasında, hastalar ve personel de dahil olmak üzere hastanedeki herkese, 25 (OH) D konsantrasyonunu yükseltmek için enfeksiyon ve yayılmayı önlemede önemli bir adım olarak D vitamini takviyesi alması önerilmektedir.
Yine veriler, influenza, CoV ve pnömoni de dahil olmak üzere enfeksiyon ve ölüm riskini azaltmada daha yüksek 25 (OH) D konsantrasyonlarının rolünü desteklemektedir.
D vit ile beraber mutlaka K2 vit ve magnezyum kullanımı da unutulmamalıdır.